Pentru a face carnea mai usor de preparat si consumat (mai ales cea de vanat, de vita si de oaie) si pentru a da un gust placut preparatului, in special fripturii la gratar, carnea se pune la marinat.
Iata in continuare cateva retete pentru a prepara o friptura buna si chiar si alte mancaruri;
Iata in continuare cateva retete pentru a prepara o friptura buna si chiar si alte mancaruri;
Pentru diverse tipuri de carne si alte mancaruri
Se pun la fiert 1l de apa, cu 1/2 kg de zarzavat (morcov, ceapa, patrunjel, telina), 2-3 foi de dafin, o lingurita boabe de piper, o lingurita ienibahar, 2 crengute de cimbru. Cind zarzavatul este fiert, se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Peste lichidul rece se adauga 300-400 ml de vin alb, sec, 50 ml otet de 9 grade, o lingura de mujdei, o lingurita cu virf de sare. Se pune bucata de carne (aproximativ 3 kg) intr-o cratita si se toarna peste ea amestecul preparat, cu zarzavat cu tot. Vasul se lasa la rece, in frigider sau de preferat intr-un loc racoros (beci), timp de 2 zile. Din carne se pregatesc fripturi, iar lichidul de marinare poate fi folosit la pregatirea sosurilor, sau in cantitati mici la mincaruri si chiar la ciorbe.
Pentru carnea de vita
Pentru carnea de vita
O lingurita cu virf de condimente (in amestec), o lingurita de mustar, 1/2 lingurita boia de ardei dulce, 1 pahar mare cu vin rosu, 1/2 pahar cu ulei. Se omogenizeaza amestecul, se pune bucata de carne, se acopera si se lasa la rece 2 zile.
Pentru carnea de porc
Pentru carnea de porc
O lingurita de condimente (in amestec), 1/2 lingurita de cimbru, 1/2 lingurita de suc de usturoi (presat prin mixer), 2 lingurite de mustar, 1 pahar mare cu vin alb si 1/2 pahar de ulei. Se omogenizeaza amestecul, se pune bucata de carne, se acopera si se lasa la rece 2 zile.
Pentru carnea de pasare
Pentru carnea de pasare
O lingura de alcool de 90 de grade sau o lingura de whisky, o lingurita de condimente, o lingurita de zeama de lamiie, 1/4 lingurita de piper macinat, 1/2 lingurita de coaja de lamiie, 1/2 cescuta de ulei. Se omogenizeaza amestecul, se pune bucata de carne, se acopera si se lasa la rece 2 zile.
Pentru peste intreg sau fileu
O lingura de zeama de lamiie, 3 linguri de vin alb, 1/2 lingurita de tarhon (pulbere), o lingurita de sare, 1/2 pahar de ulei de masline. Se omogenizeaza amestecul, se pune pestele, se acopera si se lasa la rece maxim 2 zile.
No comments:
Post a Comment