Pages

Friday, August 12, 2011

Sosuri pentru marinat carnea pentru friptura

Pentru a face carnea mai usor de preparat si consumat (mai ales cea de vanat, de vita si de oaie) si pentru a da un gust placut preparatului, in special fripturii la gratar, carnea se pune la marinat.
Iata in continuare cateva retete pentru a prepara o friptura buna si chiar si alte mancaruri;

Pentru diverse tipuri de carne si alte mancaruri
Se pun la fiert 1l de apa, cu 1/2 kg de zarzavat (morcov, ceapa, patrunjel, telina), 2-3 foi de dafin, o lingurita boabe de piper, o lingurita ienibahar, 2 crengute de cimbru. Cind zarzavatul este fiert, se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Peste lichidul rece se adauga 300-400 ml de vin alb, sec, 50 ml otet de 9 grade, o lingura de mujdei, o lingurita cu virf de sare. Se pune bucata de carne (aproximativ 3 kg) intr-o cratita si se toarna peste ea amestecul preparat, cu zarzavat cu tot. Vasul se lasa la rece, in frigider sau de preferat intr-un loc racoros (beci), timp de 2 zile. Din carne se pregatesc fripturi, iar lichidul de marinare poate fi folosit la pregatirea sosurilor, sau in cantitati mici la mincaruri si chiar la ciorbe.

Pentru carnea de vita
O lingurita cu virf de condimente (in amestec), o lingurita de mustar, 1/2 lingurita boia de ardei dulce, 1 pahar mare cu vin rosu, 1/2 pahar cu ulei. Se omogenizeaza amestecul, se pune bucata de carne, se acopera si se lasa la rece 2 zile.

Pentru carnea de porc
O lingurita de condimente (in amestec), 1/2 lingurita de cimbru, 1/2 lingurita de suc de usturoi (presat prin mixer), 2 lingurite de mustar, 1 pahar mare cu vin alb si 1/2 pahar de ulei. Se omogenizeaza amestecul, se pune bucata de carne, se acopera si se lasa la rece 2 zile.

Pentru carnea de pasare
O lingura de alcool de 90 de grade sau o lingura de whisky, o lingurita de condimente, o lingurita de zeama de lamiie, 1/4 lingurita de piper macinat, 1/2 lingurita de coaja de lamiie, 1/2 cescuta de ulei. Se omogenizeaza amestecul, se pune bucata de carne, se acopera si se lasa la rece 2 zile.

Pentru peste intreg sau fileu
O lingura de zeama de lamiie, 3 linguri de vin alb, 1/2 lingurita de tarhon (pulbere), o lingurita de sare, 1/2 pahar de ulei de masline. Se omogenizeaza amestecul, se pune pestele, se acopera si se lasa la rece maxim 2 zile.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment