Pages

Thursday, October 6, 2011

Douazeci de alimente sanatoase

Aceste douazeci de alimente sanatoase provin din variate surse si ne ofera un bun motiv pentru diversificarea alimentatiei. Fructele si legumele furnizeaza in special fibre, dar si substante minerale si vitamine, dintre care unele sunt antioxidanti. Aceasta inseamna ca au puterea de a preveni cancerul si de a intari sistemul imunitar. Brocolli in special are aceasta particularitate prin aceea ca el contine sulforafan, o substanta care stimuleaza producerea de enzime care protejeaza impotriva cancerului.

Iata mai jos lista acestor 20 de alimente si substantele pe care acestea le contin:
  1. Bananele - sursa de potasiu si vitamina B6;
  2. Brocolli - contin beta-caroten, acid folic, vitamina C, fier, calciu si o substanta numita sulforafan;
  3. Cantalup - sursa de beta-caloten si vitamina C;
  4. Tarate - bogate in fibre;
  5. Spanac - sursa de calciu, vitamina B-, ribloflavina, beta-caroten, fier, acid folic;
  6. Germeni de grau - sursa de vitamina E;
  7. Seminte de dovleac - fibre, fier, zinc, magneziu si cupru;
  8. Seminte de floarea soarelui - vitamina E;
  9. Ulei de masline - grasimi nesaturate;
  10. Lapte - calciu si vitamina D;
  11. Legume - sursa de fier, zinc, magneziu, cupru, acid folic si fibre;
  12. Portocala - vitamina C;
  13. Paine din grau integral - fier, vitamine B1, B2, B3, B6, E, acid folic, cupru, vitaminele C si B6;
  14. Peste - sursa de acizi grasi omega 3 si de seleniu care este un antioxidant;
  15. Lapte praf cu procent scazut in grasimi - calciu si vitamina D;
  16. Pui - bogati in proteine si saraci in grasimi (fara piele);
  17. Orez brun - singurul orez care contine vitamina E;
  18. Orez salbatic - cel mai mare procent de zinc, magneziu si vitamina B6;
  19. Tarate de ovaz - contin fibre solubile care ajuta la controlul zaharului din sange;
  20. Iaurt - eficace in prevenirea si tratarea diareei.
Sa detaliem acum componentele unora din aceste alimente:
Fibrele alimentare
Fibrele alimentare se impart in doua categorii: insolubile si solubile.
Fibrele insolubile ne sunt furnizate de fructe, legume, seminte si leguminoase si au drept particularitate ca se umfla in apa. In acest fel ele maresc volumul scaunului, faciliteaza tranzitul intestinal, si se pare ca au si capacitatea de a dilua substantele cancerigene, conducandu-le drept la… iesire!
Fibrele solubile, prezente in taratele de ovaz (fulgi de ovaz), anumite fructe si leguminoase, ajuta la un control mai bun al nivelului de zahar in sange si la reducerea colesterolului.
Pestele
Potrivit opiniei cercetatorilor de la Institutul de Nutritie din Franta persoanele care consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana reduc riscurile unor eventuale probleme cardiovasculare. De ce? Pur si simplu pentru ca pestele contine acizi grasi Omega3 care contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor in sange, la scaderea tensiunii arteriale si a anumitor grasimi din sange (scade mult colesterolul). Pestele gras, cum ar fi somonul si macroul, contine mai mult omega 3 decat pestele slab (morun, limba de mare, ton). Nu trebuie sa va fie frica sa mancati peste gras, deoarece pestele gras va fi intodeauna mai slab decat orice carne.
Uleiul
Nici uleiul de masline nu trebuie neglijat. Acizii grasi monosaturati pe care ii contine acesta reduc atat colesterolul total cat si colesterolul L.D.L. Nu este cazul uleiului polisaturat care scade nivelul colesterolului H.D.L. Totusi nu conteaza atat de mult soiul de ulei, deoarece acesta este oricum compus suta la suta din grasimi, furnizand 125 de calorii la 15 ml (o lingura). Consumul crescut de ulei ingrasa, iar obezitatea este iarasi un alt factor de risc din ce in ce mai frecvent la copii.

Utilitatea anumitor vitamine si minerale in prevenirea bolilor
Beta-carotenul - antioxidant, intaritor al sistemului imunitar, previne cancerul de vezica, uterin, mamar, al gurii si al plamanilor
Vitamina B6 - se recomanda a se consuma in cantitati cat mai mari in timpul folosirii contraceptivelor orale deoarece acestea reduc rezervgele de vitamine
Vitamina C - antioxidant, reduce riscul anumitor cancere, in special cel de stomac. Favorizeaza absorbtia fierului si reduce riscurile de anemie.
Vitamina E - reduce riscul bolilor de inima si amelioreaza sistemul imunitar.
Acid folic - reduce riscul malformatiilor la nou nascut (spina-bifida, anencefalie, encefalocel)
Calciu - contribuie la formarea unui sistem osos sanatos, previne osteoporoza si hipertensiunea
Cupru - carenta acestui aliment se pare ca mareste nivelul colesterolului
Fier - previne anemia si intareste sistemul imunitar
Magneziu - este eficace impotriva hipertensiunii si a bolilor cardiace
Potasiu - reduce tensiunea arteriala contribuind la prevenirea accidentelor cerebrale
Zinc - ameloreaza sistemul imunitar

Sursa aici

No comments:

Post a Comment