Aceste douazeci de alimente
sanatoase provin din variate surse si ne ofera un bun motiv pentru diversificarea alimentatiei. Fructele si legumele furnizeaza in special fibre,
dar si substante minerale si vitamine, dintre care unele sunt antioxidanti.
Aceasta inseamna ca au puterea de a preveni cancerul si de a intari sistemul
imunitar. Brocolli in special are aceasta particularitate prin aceea ca el
contine sulforafan, o substanta care stimuleaza producerea de enzime care
protejeaza impotriva cancerului.
Iata mai jos lista acestor 20 de
alimente si substantele pe care acestea le contin:
- Bananele - sursa de potasiu si vitamina B6;
- Brocolli - contin beta-caroten, acid folic, vitamina C, fier, calciu si o substanta numita sulforafan;
- Cantalup - sursa de beta-caloten si vitamina C;
- Tarate - bogate in fibre;
- Spanac - sursa de calciu, vitamina B-, ribloflavina, beta-caroten, fier, acid folic;
- Germeni de grau - sursa de vitamina E;
- Seminte de dovleac - fibre, fier, zinc, magneziu si cupru;
- Seminte de floarea soarelui - vitamina E;
- Ulei de masline - grasimi nesaturate;
- Lapte - calciu si vitamina D;
- Legume - sursa de fier, zinc, magneziu, cupru, acid folic si fibre;
- Portocala - vitamina C;
- Paine din grau integral - fier, vitamine B1, B2, B3, B6, E, acid folic, cupru, vitaminele C si B6;
- Peste - sursa de acizi grasi omega 3 si de seleniu care este un antioxidant;
- Lapte praf cu procent scazut in grasimi - calciu si vitamina D;
- Pui - bogati in proteine si saraci in grasimi (fara piele);
- Orez brun - singurul orez care contine vitamina E;
- Orez salbatic - cel mai mare procent de zinc, magneziu si vitamina B6;
- Tarate de ovaz - contin fibre solubile care ajuta la controlul zaharului din sange;
- Iaurt - eficace in prevenirea si tratarea diareei.
Sa detaliem acum componentele
unora din aceste alimente:
Fibrele alimentare
Fibrele alimentare se impart in
doua categorii: insolubile si solubile.
Fibrele insolubile ne sunt
furnizate de fructe, legume, seminte si leguminoase si au drept particularitate
ca se umfla in apa. In acest fel ele maresc volumul scaunului, faciliteaza
tranzitul intestinal, si se pare ca au si capacitatea de a dilua substantele
cancerigene, conducandu-le drept la… iesire!
Fibrele solubile, prezente in
taratele de ovaz (fulgi de ovaz), anumite fructe si leguminoase, ajuta la un
control mai bun al nivelului de zahar in sange si la reducerea colesterolului.
Pestele
Potrivit opiniei cercetatorilor
de la Institutul de Nutritie din Franta persoanele care consuma peste cel putin
de doua ori pe saptamana reduc riscurile unor eventuale probleme
cardiovasculare. De ce? Pur si simplu pentru ca pestele contine acizi grasi
Omega3 care contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor in
sange, la scaderea tensiunii arteriale si a anumitor grasimi din sange (scade
mult colesterolul). Pestele gras, cum ar fi somonul si macroul, contine mai
mult omega 3 decat pestele slab (morun, limba de mare, ton). Nu trebuie sa va
fie frica sa mancati peste gras, deoarece pestele gras va fi intodeauna mai
slab decat orice carne.
Uleiul
Nici uleiul de masline nu
trebuie neglijat. Acizii grasi monosaturati pe care ii contine acesta reduc atat
colesterolul total cat si colesterolul L.D.L. Nu este cazul uleiului
polisaturat care scade nivelul colesterolului H.D.L. Totusi nu conteaza atat
de mult soiul de ulei, deoarece acesta este oricum compus suta la suta din
grasimi, furnizand 125 de calorii la 15 ml (o lingura). Consumul crescut de
ulei ingrasa, iar obezitatea este iarasi un alt factor de risc din ce in ce mai
frecvent la copii.
Utilitatea anumitor vitamine si minerale in prevenirea bolilor
Beta-carotenul - antioxidant, intaritor al sistemului imunitar,
previne cancerul de vezica, uterin, mamar, al gurii si al plamanilor
Vitamina B6 - se recomanda a se consuma in cantitati cat mai mari
in timpul folosirii contraceptivelor orale deoarece acestea reduc rezervgele de
vitamine
Vitamina C - antioxidant, reduce riscul anumitor cancere, in
special cel de stomac. Favorizeaza absorbtia fierului si reduce riscurile de
anemie.
Vitamina E - reduce riscul bolilor de inima si amelioreaza sistemul
imunitar.
Acid folic - reduce riscul malformatiilor la nou nascut
(spina-bifida, anencefalie, encefalocel)
Calciu - contribuie la formarea unui sistem osos sanatos, previne
osteoporoza si hipertensiunea
Cupru - carenta acestui aliment se pare ca mareste nivelul
colesterolului
Fier - previne anemia si intareste sistemul imunitar
Magneziu - este eficace impotriva hipertensiunii si a bolilor
cardiace
Potasiu - reduce tensiunea arteriala contribuind la prevenirea
accidentelor cerebrale
Zinc - ameloreaza sistemul imunitar
Sursa aici
No comments:
Post a Comment