Desi multi il considera o cereala
autohtona, cultivata de mii de ani in Carpati, orzul are o descendenta
neasteptata, avandu-si originea in Tibet, la poalele Muntilor Himalaya. Crescut
in semi-salbaticie, era un soi de iarba inalta, cu boabe gustoase si foarte
energizante, aliment ideal pentru iernile friguroase si aspre. Devenit foarte
repede "painea celor saraci", el a trecut din Tibet in China si in
Egipt, unde a fost cultivat pe suprafete intinse. Dar in vreme ce egiptenii
preparau din el o bautura alcoolica asemanatoare cu berea, dandu-l, adesea, si
animalelor, ca furaj, chinezii il considerau planta sfanta, apreciata nu doar
ca hrana, ci si ca medicament.
Virtutile terapeutice ale orzului au
fost egal pretuite de greci si de daci, care il cultivau nu doar ca materie
prima pentru paine (in combinatie cu faina de grau), ci si ca leac pentru o
multime de boli. Cu o biografie asa de spectaculoasa, nu e nici o mirare ca
astazi, orzul este o planta indelung studiata, pentru virtutile sale
terapeutice.
Iar surprizele nu au intarziat sa apara. Cercetari de ultima ora
confirma faptul ca mai ales primavara, cand planta este in faza de dupa
rasarire, in tulpinile ei sunt secretate substante cu efecte vindecatoare
uimitoare, chiar si in boli aparent fara leac: cancer, hepatite, pancreatite,
anorexie, anemie, diabet, tuberculoza etc.
Diferite metode de preparare a acestei miraculoase plante gasiti aici
Continutul plantei verzi in vitamine si minerale:
- de peste 250 de ori mai multa provitamina A decat in laptuca;
- de peste 25 de ori mai mult potasiu decat in banane
- de peste 11 ori mai mult calciu decat in lapte;
- de peste 11 ori mai mult fier decat in telina;
- de peste 7 ori mai multa vitamina C decat in portocale;
- de peste 10 ori mai multa vitamina B1 decat in spanac;
- de peste 23 ori mai multa biotina (factor din grupul vit. B) decat in lapte;
- 2000 micrograme SOD (superoxid dismutaza), activ, la o portie de doua grame de orz verde, pudra.
Superoxid dismutaza este o enzima proteica activa cu un
efect deosebit in vindecarea bolilor, in revitalizarea organismului si in
incetinirea proceselor de imbatranire. Aceasta enzima intervine in inactivarea
radicalilor liberi oxidril. Doctorii afirma ca acesti radicali liberi
favorizeaza imbatranirea celulelor si aparitia bolilor. Orzul verde este pana
in prezent cea mai bogata sursa de SOD cunoscuta.
Efecte benefice
asupra organismului:
- mai putin somn necesar;
- mai multa energie in eforturile fizice, intelectuale, memorie imbunatatita, claritate a gandirii;
- reglarea tensiunii arteriale;
- renuntarea la pilule calmante pentru dureri;
- eliminarea surplusului de greutate in obezitate;
- rezolvarea problemei acneei;
- efect antiinflamator ( superior cortizonului si fenilbutazonei, fara a avea efecte secundare);
- revitalizeaza tegumentul, vindecand uscaciunea acestuia, care insoteste imbatranirea;
- creste potenta sexuala.
Orzul verde este folosit pentru extragerea sucului sau se usuca si se
transforma in pudra sub o forma sau alta este folosit in anorexie, anemie,
stomatite, cancer, gastrita, ulcer, colita, pancreatita, afectiuni hepatice
(hepatita virala si cronica, ciroza), dischinezie biliara, diabet, astm,
bronsita, tuberculoza pulmonara, viroza pulmonara, rinita alergica, cardiopatie
ischemica, infarct miocardic, hipotensiune si hipertensiune arteriala, astenie,
schizofrenie, epilepsie, nevralgie de trigemen, nevralgie faciala, insomnie,
artrita, acnee, pistrui, eczeme, ulcer varicos, tromboflebite, hemoragii,
fistule perianale, hemoroizi, dismenoree, sterilitate, impotenta sexuala,
avitaminoze, alopecie, reumatism articular acut, lombo-sciatica.
No comments:
Post a Comment