Consumate dupa fiecare masa,
aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de
inima. Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si
previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de
cercetatorii americani de la Barcelona's Hospital Clinico, aparut in
publicatia 'American College of Cardiology'. Specialistii va sfatuiesc sa consumati nuci mai ales dupa o masa bogata in
grasimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra
organismului.
Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline
Cercetarea a constat in
monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al
colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la
studiu au primit doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au
consumat la un interval de o saptamana.
La una dintre portii,
cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta,
miezul a opt nuci.
Testele au aratat ca atat uleiul
de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care
apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate si care, in timp, favorizeaza
intarirea arterelor si creste riscul unor boli de inima si al atacului vascular
cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire
de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si
flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.
Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca
acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale
ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca
absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
Acest lucru demonstreaza ca
grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta,
pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de
important', afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore
.
Pentru ca sunt elastice, arterele
se pot intinde atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi
intrerupe producerea de oxid nitric de catre 'captuseala' arterelor, necesar
pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti
si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul
nitric.
Pentru vegetarieni.
Combinati nucile cu legume si
paine. Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali in cazul
persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B,
fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine.
Ca mai toate proteinele din surse
vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu
toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si
linte) se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.
Sursa aici
No comments:
Post a Comment